GRTP برنامه آموزشی جهانی داوران هندبال چیست؟
از سال 2003سیستم ارتقا داوران به رده بین المللی توسط فدراسیون بین المللی هندبال IHF دچار تحول زیربنایی شد. از این سال کمیته داوران IHF برای ارتقا سطح کیفی و یکسان سازی آموزش داوری در 5 قاره جهان با عملیاتی کردن موضوع کلاس های منظم و دنباله دار تحت عنوان GRTP(Global Referees Training Program)، فدراسیون های تمام قاره ها را موظف به ایجاد تغییرات اساسی با هدف جوان گرایی و تربیت نسل جدیدی از داوران کرد.
تاريخ :
سی و يکم فروردين 1395 ساعت 12:54
|
|
کد : 35598
|
Irhf.ir؛ کمیته داوران فدراسیون هندبال- از سال 2003سیستم ارتقا داوران به رده بین المللی توسط فدراسیون بین المللی هندبال IHF دچار تحول زیربنایی شد. از این سال کمیته داوران IHF برای ارتقا سطح کیفی و یکسان سازی آموزش داوری در 5 قاره جهان با عملیاتی کردن موضوع کلاس های منظم و دنباله دار تحت عنوان GRTP(Global Referees Training Program)، فدراسیون های تمام قاره ها را موظف به ایجاد تغییرات اساسی با هدف جوان گرایی و تربیت نسل جدیدی از داوران کرد.
دلایل اساسی اجرای سیستم جدید
- اجرای هدفدار سیستم نظارت مداوم بر کار داوران در کشورها و قاره های مربوطه
- تحول در آموزش پیشرفته در راستای دینامیک تر شدن و سرعت سیستم های دفاعی و حمله ای با توجه به قوانین جدید و هندبال مدرن جهان
- تحول در سیستم رصد سالانه فعالیتهای داوران و آمادگی جسمانی،شخصیتی،روحی و علی الخصوص 3 زبان مکالمه IHF یعنی انگلیسی، آلمانی و فرانسه
- جوانگرایی و استعداد یابی در رده داوران قاره ای و بین المللی با تعیین سن ورودی حداکثر 32 سال به GRTP و حداکثر 29 سال به رده قاره ای. در همین راستا ورود داوران به مسابقات رده یک و بزرگ جهانی یعنی المپیک ها و قهرمانی بزرگسالان جهان منوط به شرکت موفق در دوره های GRTP (حداقل 2 و حداکثر 4 دوره)، اخذ موقت درجه بین المللی و سپس دعوت و قضاوت موفق در مسابقات قهرمانی نوجوانان و جوانان جهان، بوده است.
- تغییر موقعیت اعتبار درجه بین المللی از مداوم تا سن 50 سال به موقت و سالانه تحت شرایط خاص
- ارتقا ارزش درجه های قاره ای و بین المللی برای تلاش بیشتر و توجه فدراسیونهای کشورها به امر ارتقاء کیفی داوران و تداوم آموزشهای مدرن
کمیته داوران IHF همه ساله با تهیه مطالب آموزشی و استفاده بهینه از تکنولوژی روز، روند یکسان آموزشی را به اعضا اصلی و پس از آن مدرسین این کمیته تحویل داده تا آنها بتوانند حسب شرایط هر قاره و نیاز IHF به داوران بین المللی از همه کشورها بخصوص کشورهای صاحب هندبال، با کمک فدراسیون های قاره ای و بطور سالانه، کلاس های GRTP را هدایت و برگزار می کند.
مدرسین مجاز کلاس های GRTP
در کلاس های GRTP اصولا 2 عضو از اعضا اصلی 7 نفره کمیته داوران IHF و یا یکی از آنان به همراه یکی از مدرسین مجرب غیر عضو این کمیته وظیفه تدریس و نظارت را بر عهده می گیرند.
در این کلاس ها که بین یک هفته تا دو هفته طول می کشد و سالانه در هر قاره تنها یک بار برگزار می شود؛ داوران در خلال برگزاری یک دوره مسابقات رسمی، تحت آموزش های فشرده تئوری و عملی، تست های پیچیده و گاها سخت فیزیک بدنی، زبان انگلیسی، کتبی، DVD و قضاوت عملی و همچنین تست های نامحسوس شخصیتی قرار می گیرند.
در پایان هر دوره کارنامه شرکت کنندگان به روسای کمیته های داوران قاره و کشور مربوطه ابلاغ می شود تا آنها مجدانه روند پیشرفت داوران را تا حصول نتیجه نهایی و تشخیص آماده بودن داوران برای حصول درجه بین المللی و سپس حضور ترتیبی در مسابقات نوجوانان، جوانان و بزرگسالان جهان پیگیری کنند.
بایستی توجه داشت که تعداد کوبل های داوری بین المللی سالانه بر اساس نیاز IHF به تعداد محدود داوران در مسابقات قهرمانی جهان و قهرمانی قاره ها در هر سه رده سنی مردان و زنان تنظیم می شود.
شرایط اعزام و شرکت داوران در GRTP
داوران کاندید GRTP بایستی استعداد این را داشته باشند که ابتدا در حداقل سن بطور کوبلی توسط فدراسیون هندبال کشور خود شناسایی شده و آموزش های لازم را گذرانده و به سطح مقبول ملی برسند تا در مهلت زمان ثابت سالانه؛ تا 11 خرداد هر سال؛ به فدراسیون قاره ای مربوطه معرفی شوند.
پس از آن وظیفه کمیته داوران فدراسیون قاره است که داوران کاندید قاره ای را تحت آموزش های مشابه GRTP قرار داده، تست کرده و موفق ترین داوران قبل از رسیدن به 29 سالگی به درجه قاره ای رسانده و برترین ها را در یک پروسه از قبل تعیین شده بعد از حضور موفق در مسابقات قاره ای خود برای شرکت در GRTP به IHF معرفی کنند. جالب توجه است که بانوان هم با داشتن سهمیه خاص بایستی در مسیر آموزشی مشابه ارتقا کیفی و درجه ای داشته باشند. پس از آن این منتخبین باید در 2 تا 4 دوره IHF-GRTP شرکت کرده تا به سطح مقبول برای اخذ درجه بین المللی برسند.
اصولا هر کشور صاحب هندبال می تواند به صورت همزمان 1 کوبل در سیستم GRTP داشته باشد که بنا به تشخیص رئیس کمیته داوران هرقاره و پس از تایید کمیته داوران IHF امکان حضور 2 کوبل از یک کشور میسر می شود. که این امر با توجه به موفقیت داوران کشورمان در صحنه های بین المللی و همچنین پیگیری های انجام شده، امسال با حضور 2 کوبل ایران میسر شده است.
آخرین دوره کلاس GRTP در آسیا با میزبانی شایسته کشورمان در اصفهان و در مهر ماه 1393 برگزار شد که حاصل آن تحول در استعداد یابی داوران هندبال مردان ایران و علی الخصوص حضور داوران منتخب زنان کشور برای اولین بار در تاریخ هندبال در این دوره پر ارزش بین المللی بود.
هندبال ایران به این مهم افتخار می کند که امسال 2 کوبل داوری کشورمان پس از گذراندن 4 مرحله تست های فشرده در 2 سال اخیر در کشور، روز چهارشنبه به شهر ویفانگ در شرق چین اعزام می شوند.
2 کوبل داوردی ایران مهدی توکلی عطا آبادی و سعید ولدخانیان از تهران و احمد و امیر قیصریان برادران 2 قلوی نجف آبادی از اصفهان با حضور در دوره ی آسیایی GRTP از 3 تا 15 اردیبهشت در میان 11 کوبل منتخب آسیا از کشورهای چین، کره جنوبی، بحرین، هنگ کنگ، عمان، عربستان، تایلند و اردن توانایی های خود را برای ارزیابی IHF به نمایش می گذارند.
کلاس GRTP به دلیل حساسیت ویژه با تدریس شخص رئیس کمیته داوران IHF مانفرد پراوزه (آلمان) و داود توکلی (ایران) عضو کمیته داوران IHF و رئیس کمیته داوران هندبال آسیا برگزار می شود.
داوران ایرانی و آسیایی بعد از اروپایی ها قضاوت هندبال را با شایستگی قبضه کرده اند
هندبال قاره آسیا از سال 2008 تاکنون منظم ترین روند برگزاری کلاس های GRTP را داشته است. نمونه بارز نتایج درخشان این روند، ارتقا و تعداد دعوت کوبل های داوری بین المللی آسیایی ها از یک کوبل در سال تا قبل از سال 2000 به 20 دعوت در سال 2015 است. قدر مسلم حضور مداوم داوران آسیایی در مراحل سرنوشت ساز و فینال قهرمانی جهان و المپیک ها نشان از توان بلامنازع آن ها است.
|